Kateřina Novosádová je autorkou knih o výživě psů, o krmení přirozenou stravou – a články na toto téma si nyní budete moci pravidelně číst i na ProfiDOG.cz. Dovolte mi tedy v úvodním krátkém rozhovoru představit přední českou odbornici na zdravou výživu psů.

 

novosadova1

Jak dlouho se výživou pro psy zabýváte? Co Vás k této problematice dovedlo?

V roce 1994 jsem si pořídila prvního vlastního psa, trpasličího pudla – Anitku. Tehdy se ještě krmilo převážně jen vařenou nebo syrovou potravou, granule nebyly tak dostupné jako dnes. Když Anitka zestárla, začali jsme na doporučení veterináře krmit granule. Ale ty jí nechutnaly, takže jsme se dostali do kolotoče přidávání masa, konzerv, kapsiček… Mezitím se objevily problémy se srdcem a následně ledvinami. To mě přivedlo zpátky k masu. Začala jsem studovat vhodné diety a znovu začala krmit čerstvou potravu. Anitce to neuvěřitelně prospělo, a i když tomu ani veterináři nevěřili, byla tady s námi další 3 roky. Zemřela v necelých 14 letech. Takže by se dalo říci, že problematikou čerstvé potravy se zabývám někdy od roku 2004.

V roce 2007 jsme si s manželem pořídili prvního rhodéského ridgebacka, za rok dalšího a založili chovatelskou stanici Manwë. V té době jsem se o krmení začala zajímat ještě více, protože obě naše feny jsem od štěněte krmila čerstvou potravou – syrovým masem. Dostupných informací moc nebylo, jen od pár chovatelů, kteří takto krmili. Proto jsem hledala hlavně na zahraničních webech a oslovila chovatele v Německu a Rakousku, kde byla tato metoda krmení v tu dobu naprosto běžná. A protože jsem chtěla informace předat dál, začala jsem psát články na náš web (www.manwe.eu). První článek vzniknul v roce 2008 a následovaly další a další.

V současné době máme 5 fen rhodéského ridgebacka (9 let, 8 let, 5 let, 3 roky a 1 rok) a štěně čínského chocholatého psa. Všichni naši psi jsou krmeni jen čerstvou potravou, stejně tak štěňata, která odchováváme.

 

Děláte se svými psy například nějaký sport? Cvičíte je?

Hodně jezdíme na výstavy, což sice není sport, ale času to zabere až dost. Se dvěma fenkami se věnuji loveckému výcviku, ale jen tak „rekreačně“, pro radost. Hodně jsme jezdili na coursing, který ridgebacky velmi baví, ale teď bohužel není dost času, takže už jsme dlouho nikde nebyli. Nějakému speciálnímu výcviku se nevěnujeme, jen taková ta „provozní“ poslušnost, aby holky fungovaly na procházkách v lese, ve městě, abychom mohly do hotelu, restaurace apod. Většina ridgebacků je hodně žravá, takže cvičíme na pamlsky – nejčastěji sušené maso nebo také granule. Ano, slyšíte dobře, granule! Jsou pro naše psy vzácné, takže je považují za výborný pamlsek :-).

 

novosadova2 novosadova3

Kupujete nějaké pamlsky, nebo si vše připravujete sama?

Maso si někdy suším sama, jak pro psy, tak pro nás, ale jinak kupuji. Občas upeču psí sušenky.

 

Čím vším konkrétně se ve vztahu jídelníčku a zdraví psů věnujete?

Snažím se lidem poradit, jak na to – aby se nebáli to vyzkoušet, podpořit je. Za ty roky jsem se setkala s množstvím různých psů a problémů, takže s běžnými potížemi umím poradit. Často bývá impulsem k přechodu na čerstvou potravu nemoc psa (alergie, problémy s ledvinami, slinivkou a další), proto jsem ve spolupráci s veterináři pracovala na různých dietách.

 

V čem podle Vás majitelé u svých psů nejvíce chybují?

Nejčastější „chybou“ je strach. Když lidé nemají dostatek informací, bojí se a pak dělají chyby. Bojí se krmit štěně přirozeně, a čekají, až vyroste. Takže v době, kdy potřebuje to nejlepší, aby správně rostlo, aby se podpořila imunita atd., to nedostane.

Velkým problémem jsou také doplňky stravy pro psy. Často lidé přidávají velké množství doplňků, které nejsou potřeba. Na trhu je jich velké množství a je těžké se v tom zorientovat. Bohužel ani prodejci často neumí správně poradit a vnutí množství doplňků, které jsou zbytečné, nebo dokonce nevhodné.

 

obalkakucharkaNa stravu a její složení existuje spousta názorů, teorií, ale i dogmat – jaké z nich byste vyvrátila nebo uvedla na pravou míru?

Jak říkáte, názorů, dogmat a teorií je hodně a asi by to bylo na celý dlouhý článek. Ale nejčastější je otázka „vyváženosti“ potravy. Reklamy na průmyslová krmiva nám toto neustále vtloukají do hlavy, ale co to vlastně ta „denní vyvážená krmná dávka“ je? Je to nesmysl. Každý pes potřebuje něco jiného, každý den je jiný a jak chcete z krmiva, které je každý den stejné, tyto potřeby zajistit? Naopak čerstvá potrava vám poskytuje spoustu možností, jak psa správně nakrmit v době, kdy odpočívá na gauči nebo v období tréninku. O nějaké vyváženosti se můžeme bavit v rámci týdnů, dejme tomu měsíce, kdy by měl pes dostat doporučované množství masa, kostí a příloh, tak aby pokryly jeho aktuální potřeby.

 

Jste autorkou knihy BARF Krmení psa přirozenou stravou – kdy nápad na vydání vlastní knihy vznikl?

Nápad, abych napsala knihu o krmení psů, nebyl ani můj vlastní. Oslovil mě majitel nakladatelství PLOT, pan Jeřábek. Četl mé články na našem webu a v časopisech, a protože ho zaujaly, nabídl mi, že když napíšu knihu o BARFu, vydá ji. V prvním okamžiku mi to přišlo jako vtip, ale nebyl. Nedovedla jsem si představit, že píšu knihu, nikdy jsem se o nic podobného nepokusila. Velmi mě podpořil můj manžel a přátelé, a tak jsem to nakonec zkusila. Knihu jsem psala více než rok (vyšla v roce 2011), stálo mě to spoustu času a energie, ale myslím, že výsledek stojí za to. Utvrzují mě v tom kladné reakce čtenářů, a hlavně ta spousta psů, kteří díky ní ochutnali maso.

V roce 2014 vyšla druhá kniha BARF otázky a odpovědi. Ta vznikla na základě „opravdových“ otázek, které mi lidé během šesti let kladli. Myslela jsem si, že víc otázek už ani nejde vymyslet, ale po dalších dvou letech komunikace s lidmi vidím, že jde. Další díl zatím nechystám, ale kdo ví…

 

A co tedy jiného připravujete?

Teď se chystá BARF kuchařka. Čtenáři v ní najdou téměř 170 receptů na psí sušenky, dorty, recepty ze sulcu, vývary, kaše a „slavnostní“ recepty. Tato kniha je určená i pro majitele psů, kteří krmí průmyslově vyráběnou potravou, protože dobrou sušenku si rád dá každý pes. Všechny recepty jsem sama upekla, uvařila, usmažila, vyfotila a naši psi ochutnali. Takže se dá říct, že recepty jsou vyzkoušené a ověřené „spotřebiteli“ :-). Kniha vyjde na konci listopadu 2016.

Na závěr bych ráda popřála dobrou chuť všem pejskům, kteří mají to štěstí, že mohou ochutnat maso.

 

Rozhovor: Draha Mašková
Foto: archiv autorky, www.manwe.eu