Vánoční čas je nejen časem pohody, klidu, volna a procházek, ale také časem jídla. Dopřáváme si dobroty navíc a velmi často chceme dopřát i našim čtyřnohým kamarádům. Jednou za rok to přece nevadí, omlouváme si své jednání. Nevadí, pokud ale pejskovi nezpůsobíme zažívací potíže, což se bohužel velmi často stane. Kousek cukroví, kousek vánočky, rozdělíme se o chlebíček se šunkou a zvršíme to kouskem kapra se salátem. Však ať si pejsek taky užije, když jsou ty vánoce. První svátek vánoční pak strávíme nekonečným venčením nebo rovnou na pohotovosti u veterináře. Zvláště pejsci krmení pouze granulemi takovouto „štědrovečerní porci“ nemusejí strávit a může jim být opravdu hodně špatně. A to přece nechceme! Vždyť i pro pejska můžeme připravit jeho vlastní „cukroví“ a vhodnou štědrovečerní večeři.

 

Co dělat v případě zvracení

Zvracení se nejčastěji objeví, když se pejsek přejí nebo sní hodně cukru, který neumí strávit. Nasaďte hladovku, kontrolujte příjem vody. Pokud zvracení samo ustane, pak po několika hodinách, kdy pejsek nezvrací, začněte po troškách podávat dietní potravu. Jídlo by mělo být teplé (cca 40 st. C). I nadále kontrolujme příjem vody, aby se pes nenapil příliš velkého množství, které by mohlo vyvolat další zvracení. Dietu dodržujeme alespoň 2–3 dny, pak se můžeme vrátit k běžné potravě.

Pokud zvracení trvá delší dobu, nezabírá ani hladovka, pes zvrací šťávy, případně růžovou pěnu, je apatický, má teplotu (více než 39,5 st. C) nebo jiné příznaky, vyhledáme veterináře!

 

Co dělat v případě průjmu

Pejsek nestrávil naše dobroty a dostal průjem. Nasadíme hladovku – 12 hodin u malých štěňat a miniaturních plemen, jinak může být až 24 hodin. Kontrolujeme příjem vody, kterou podáváme v pravidelných intervalech. Můžeme do ní přidat rehydratační roztok nebo trošku soli (kvůli ztrátě minerálů při průjmu). Také můžeme podat Smectu. Nedoporučuji podávat černé uhlí, které později může zamaskovat přítomnost krve ve výkalech. Smecta je přírodní prostředek a můžeme ji použít i u malých štěňat, březích a kojících fen a u většiny chronicky nemocných pejsků. Pokud po hladovce průjem ustal, můžeme začít s dietou. Potravu podáváme po troškách a měla by být teplá (cca 40 st. C). Dietu dodržujeme alespoň 3–4 dny, pak se můžeme vrátit k běžnému krmení.

Pokud průjem neustává, ve stolici je krev, pes je apatický, nepřijímá tekutiny, má teplotu (více než 39,5 st. C) nebo jiné příznaky, vyhledáme veterináře! Zvláště opatrní budeme v případě velmi malých štěňat, starých a nemocných psů. Může rychle dojít k dehydrataci organismu!

 

Dieta při průjmu a zvracení

libové kuřecí nebo krůtí maso

rýže

mrkev nebo červená řepa

 

Maso nakrájíme na malé kousky a krátce povaříme. Pokud je pejsek ochotný přijímat maso syrové, můžeme podat syrové. Rýži rozvaříme ve větším množství vody. Vývar z rýže můžeme podat jako první krmení (vývar z rýže zklidňuje zažívání a staví průjem). Mrkev nebo červenou řepu nastrouháme najemno a přidáme ji do rýže těsně před dovařením. Pečlivě promícháme.

Poměr surovin: maso 50 %, rýže 40 %, zelenina 10 %

 

Tipy na „cukroví“ pro pejsky, které jim nezpůsobí zažívací potíže:

morske-susenky

Mořské sušenky

300 g filetu z lososa

120 g polohrubé mouky

30 g mořských řas

Lososa pomeleme na masovém mlýnku, přidáme mořské řasy a mouku a rychle vypracujeme těsto. Těsto vyválíme na cca 0,3 cm, vykrájíme tvary a pečeme v troubě předehřáté na 180 st. C asi 20 minut dozlatova.

 

 

jatrove-kulicky

Játrové kuličky

200 g drůbežích jater

150 g ovesných vloček

50 g mletých vlašských ořechů

2 vejce

směs bylinek pro psy

Drůbeží játra (kuřecí, krůtí nebo kachní) pomeleme na masovém mlýnku. Ovesné vločky rozmixujeme. Ze surovin vypracujeme těsto, přidáme 2 lžíce směsi bylinek pro psy a necháme 15 minut v chladnu odležet. Těsto znovu vypracujeme a tvoříme z něj malé kuličky. Pečeme na pečicím papíru, v troubě předehřáté na 180 st. C asi 15–20 minut, dle velikosti kuliček.

 

A také něco, co by se hodilo na štědrovečerní večeři:

teleci-kuba

Telecí kuba

250 g telecího masa

100 g vařených ječných krup

80 g sušeného ovoce (švestky, jablka)

máslo

 

Telecí maso pomeleme na masovém mlýnku, kroupy uvaříme ve vodě. Sušené ovoce také uvaříme v trošce vody. Stačí nechat 1 minutu přejít varem. Ovoce necháme vychládnout ponořené ve vodě. Pak ho nakrájíme na malé kousky nebo pomeleme.

Vše smícháme a nakonec přidáme kousek másla. Můžeme podávat rozmixované jako kaši.

 

pstruh-na-medu

Pstruh na medu

2 ks pstruha

10 cherry rajčátek

4 brambory

med

kopřivy nebo jiné bylinky

máslo

Pstruhy vykucháme a očistíme. Hlavu a ploutve můžeme nechat. Brambory očistíme a necháme ve slupce. Velké brambory rozkrojíme, malé můžeme nechat v celku. Cherry rajčata necháme vcelku, kopřivy nasekáme.

Vše narovnáme do zapékací misky, přidáme asi 5 plátků másla a 3 lžíce medu. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 st. C asi 50 minut. Po dopečení odstraníme z ryb hlavu a menším pejskům i páteře. Ploutve můžeme nechat.

TIP: stejným způsobem můžeme zapékat i jiné ryby – tresku, lososa, kapra apod.

obalkakucharka

 

Recepty jsou z knihy BARF kuchařka, autor Kateřina Novosádová (PLOT 2016)

 

Všem přeji příjemné prožití vánočních svátků a jen ty nejlepší zážitky s vašimi čtyřnohými kamarády v roce 2017. Kateřina Novosádová